Jeden z anonymních názoru občana

08.04.2012 16:12

Jeden z anonymních názoru občana.


VÁŽENÉ SDRUŽENÍ OBČANÉ OBČANŮM
Pro lepší pochopení lze strany sporu kolem tlakové kanalizace označit za pravičáky a levičáky. Pravičáci jsou pro megalomanskou likvidaci odpadních vod podle EU.Ta ji však nařizuje pouze pro typy velkých a městských aglomerací, kterou obec Píšť není.Počtem EO do této kategorie v žádném případě nespadá. A levičáci, kteří se dívají kolem sebe a hledají řešení způsobem levnějším, odpovídající přírodním podmínkám obce. Třeba podle Bolatic, které mají podobné podmínky a jsou kousek od nás. Nejsou tak vzdáleny jako Ostravice, se spoustou rekreantů. My nejsme horská vesnice se skalnatým podložím a množstvím hotelů. Nám denně odjíždí za prací 600 občanů a ti své splašky na čističku nepošlou. K věci samé je na místě uvést, že obcím mimo velké aglomerace, žádný předpis, zákon nebo úřad neurčuje, jaký si má zvolit způsob likvidace odpadních vod. Když si ale obec umane využít prostředků z EU, nezbyde jí, než splnit podmínky dotace za drahý projekt. Navíc k nám tečou splašky z Bělé a Závady do retenčního rybníka nad obcí. Bude obec Píšť vyvážet kaly cizích na náklady občanů? Ale není důvod k výčitkám. Ony již před desítkami let umožnily postavit první etapu protipovodňové nádrže nad bělským mlýnkem kde je dostatečný prostor jak na likvidaci odpadních vod , tak i pro ochranu obce Píšť před povodněmi. Stejně jako například v Chuchelné na Restě. Na truc přírodě i příkladům nejen z Chuchelné, zastupitelé naší obce do územního plánu prosadili protipovodňovou hráz POD Bělským mlýnkem, kde nám při povodni nebude nic platná!!

Problém likvidace splašků v Píšti je třeba vidět v souvislostech,v celku. Máme jednotnou kanalizaci pro odpadní i dešťové vody. Je sice hodně stará, ale stále slouží. Snaha využít nabubřelé prostředky EU pouze na tlakovou kanalizaci je neuvážené a nešťastná. Zavazuje nás k přispění z obecní kasy mnoha milióny Kč a vůbec neřeší, co s kanály na dešťovou vodu. Pro selský rozum absurdní, ale jsou to fakta. Podívejme se do již zmíněných Bolatic, jak to tam chytře vyřešili. Dešťovou i odpadní vodu svedli do potoka , potok zatrubnili a na konci obce vybudovali přiměrenou čistírnu odpadních vod. Obec Píšť má proti Bolaticím nevýhody nudlové zástavby a několikanásobně vyššími povodňovými průtoky potoka.Ty jsou již poníženy výstavbou některých suchých nádrží, ale zejména chybí dostavba protipovodňové nádrže Bělá, která může eliminovat povodně na polovinu. Velkou výhodou je samočistící schopnost potoka, což je prokázáno i odběry vzorků.
Závěrem lze říci, že nejlepší řešení odtoků vod z Píště je jednotná kanalizace s decentralizovaným způsobem likvidace splaškových vod s využitím samočistící schopnosti místního potoka. K samotné scestné myšlence využití maximální dotace zadlužené EU je třeba říci, že to tak dále NEJDE!! Zvažme, jak by to dopadlo, když by i obce ve Francii, Španělsku, či Polsku chtěli stavět předražené, nelogické projekty na vrub dotací, které za chvíli bude platit Česká republika!! Je pravdou, že centrální úřady propagují maximální využití dotací, ale s maximální účelností a hospodárností. To ovšem megalománský projekt tlakové kanalizace v naší obci nezaručuje a proto je ho třeba ZAMÍTNOUT.