Úvodem

01.12.2011 13:03

 

Obec Píšť předložila již v roce 2003 jako jediný možný způsob odkanalizování této obce užitím tlakové kanalizace. Od té doby občané obce vyjadřují svůj nesouhlas s tímto způsobem odkanalizování. V posledních  komunálních volbách  některé kandidující strany měly ve svém volebním programu  prověření oprávněnosti použití sporné tlakové kanalizace v naší obci.

   Na přelomu měsíců říjen – listopad 2011, byla nám, občanům  obce Píšť, postoupena obálka se smlouvami (podotýkám, že ochranu osobních údajů zřejmě nikdo na obci neřešil,  neboť smlouvy v obálkách obsahovaly rodné čísla, a nebyly zaslány do vlastních rukou, ale pouze vloženy nezalepené do poštovních schránek našich domovů) s požadavkem potvrzení souhlasu s tlakovou kanalizací a  s požadavkem souhlasu se zřízením věcných břemen na pozemcích občanů ve prospěch obce Píšť pro vlastní čerpací stanici a přípojku.

   V souvislosti s výše uvedeným, neboť nesouhlasíme s provedením tohoto druhu kanalizace (tlakové), protože výškové podmínky obce Píšť umožňují ve většině případu možnost volby kanalizace gravitační ( jak je uvedeno ve studii fy. KONEKO  zpracované v dokumentu Plán rozvoje vodovodů a kanalizace Moravskoslezského kraje) byl vytvořen petiční výbor za účelem získání podpisů proti tlakové kanalizaci, a rovněž byl sestaven přípravný výbor za účelem získání podpisů pro konání místního referenda. Domníváme, že zvolením tlakové kanalizace, jako prostředku pro odkanalizování naší obce, obec přenáší náklady jejího provozu na samotné občany (provoz čerpadla, jímky na svých pozemcích, revize, následná údržba, opravy, elektrická energie nutná k provozu apod.). Ony smlouvy vyvolaly reakce nejen v nás, ale také v ostatních občanech obce, což je již nyní zjevné z množství podpisů na výše uvedených dokumentech.

   Vzhledem k tomu, že na plánovaný projekt „Odkanalizování obce a výstavba ČOV v Píšti“ již bylo schváleno financování z Operačního programu životní prostředí 2007 – 2013, a to ve výši celkových nákladů 182 869 627 Kč z toho výše podpory 136 335 708 Kč (zdroj https://www.opzp.cz/sekce/526/0/224003/odkanalizovani-obce-a-vystavba-cov-v-pisti/), byl na ústním jednání se zaměstnanci obce, dne 14. 11. 2011, vznesen, námi občany, požadavek na přepracování projektu a doložení dokumentu o projednání této změny se subjektem poskytující dotaci (Státní fond životního prostředí).  Domníváme se, že dokud nebyla započata samotná realizace, změny jsou řešitelné.  V neposlední řadě byl vznesen na setkáni občanů se zaměstnanci obecního úřadu i požadavek na svolání veřejné schůze se zastupitelstvem obce v souvislosti s odkanalizováním obce s termínem do 14 dnů.  Obojí bylo občanům dne 14. 11. 2011 slíbeno, ale ani jedno k dnešnímu dni  (1. 12. 2011) neproběhlo.

   Podivuhodné je, jak obec spěchá s podepsáním smluv, které do současnosti nikdo neřešil. Těm, kteří se o věc zajímali, bylo opakovaně sděleno, že je tato kanalizace pro obec nejlepší, s čímž my občané nesouhlasíme! Domníváme se, že vše má své řešení pokud je ovšem zájem řešit. A to my občané zájem máme, nejen z výše uvedených důvodů, ale taky ze studie praktických zkušenosti, kde tato tlaková kanalizace realizovaná byla. Proto v dokumentech naleznete jednak sken z odborné literatury ohledně tlakové kanalizace, jednak doporučený způsob odkanalizování naší obce odbornou firmou. Jde nám hlavně o možnost SVOBODNÉHO vyjádření občanů obce Píšť v místním referendu zda souhlasí, aby v naší obci byla vybudována kanalizace, a to způsobem jak za nás rohodly orgány obce (tlaková), aniž by nám předložily alternativy (další způsoby a finanční zatížení) odkanalizování obce.