Vážení spoluobčané

29.12.2011 15:56

Vážení spoluobčané

 

Obracíme se na Vás touto cestou, abychom Vás nejen informovali, ale také upozornili na důležité fakta týkající se projektu odkanalizování obce Píšť.

Je to již nějaká doba, kdy jsme obdrželi „zvláštním způsobem“ informace o definitivní podobě projektu odkanalizování naší obce. Každý z nás si během této doby mohl zjistit konkrétní informace o kladech, ale i záporech a případných jiných možnostech odkanalizování naší obce. Podotýkáme, že pokud chtěl někdo objektivní informace, musel si tyto opatřit sám z různých zdrojů, neboť informace podávané vedením obce Píšť, byly velmi zkreslené, zavádějící a neúplné. Do dnešní doby však zůstává mnoho neznámých! Rovněž jste mohli zjistit jací lidé jsou ve vedení naší obce a jak jsou ochotni vyslyšet naše názory a připomínky a co si myslí o nás občanech, kteří jsme je do jejich funkcí volili. Obzvláště ve věcech, které se týkají nás všech. Je tento přístup v souladu ze zásadami naší demokratické
společnosti ??? Jste s ním spokojeni ??? Na tyto otázky si odpovězme každý sám! Jak jistě víte, vznikla v naší obci skupina lidí, kteří mají v úmyslu zvrátit toto rozhodnutí, které bylo vytvořeno za našimi zády, a bez našeho vědomí a v rozporu se závěry veřejné schůze s občany ze dne 9.3.2004. Ani veřejná schůze zastupitelstva obce dne 20.12.2011 nepřesvědčila naše spoluobčany o správnosti rozhodnutí vybudování tlakové kanalizace v Píšti.

Chceme dát, nám občanům, v rámci „referenda“ možnost  se svobodně a bez nátlaku rozhodnout, jakou cestou se do budoucna vydáme. Mnozí z Vás nám vyjádřili podporu, tím, že podepsali petici a návrh na vyhlášení místního referenda. Toto bylo podáno na OÚ v Píšti dne 16. 12. 2011. (Žádost o vyhlášení místního referenda projednávají orgány obce a o výsledku, resp. termínu konání referenda Vás budeme informovat).

Zároveň jsme se však u mnohých z Vás setkali jen se slovní podporou, ale podpis jste odmítli z důvodu obav, že by se Vám obec, respektive určití lidé z vedení obce mohli mstít! Podotýkáme, že Vás je mnoho! Tento fakt nás velice překvapil! Tyto Vaše názory zcela chápeme a respektujeme!  Opět však zde vzniká otázka: chceme dát těmto lidem opět důvěru a prostor pro to, aby za nás dále rozhodovali ??? Nebo s tím chceme něco udělat ???  Za nás můžeme říci, že s vedením obce, potažmo zastupitelstvem není téměř žádná komunikace a už vůbec ani náznak nějakého dialogu o případných změnách v projektu kanalizace. Jak nám bylo sděleno z různých zdrojů, na které jsme se obrátili, změna sytému kanalizace z tlakové na gravitační je možná! Avšak o tyto změny musí požádat vedení obce se zastupitelstvem. A jsme opět na začátku! „U našich zastupitelů a jejich smyslu pro naslouchání vůle občanů“. Proto se zdá v současné době jako jediné řešení dané situace, neodevzdávat podepsané smlouvy se souhlasem provést stavbu kanalizace na obecní úřad a tím nedát možnost obci, potažmo zastupitelstvu prostor pro další postup ve věci a získání stavebního povolení! A tímto postupem si vymoci konání referenda. Pokud se podaří obci získat dostatečný počet podepsaných smluv, je naše snažení o změnu zmařeno! Nejsme pro myšlenku nevybudovat v naší obci kanalizaci, i když je to taky jedná z možností, jak celou věc vyřešit, ale pro to, abychom dostali, my občané, možnost svobodně se rozhodnout o tom, jaké řešení zvolíme a za jaké řešení si poneseme následky! Ne však, nést následky za to, co za nás rozhodlo několik zastupitelů, ze kterých mají dokonce někteří z nás strach! Tito zastupitelé byli zvoleni proto, aby hájili naše zájmy a ne proto, aby si dělali to, co je pro ně nejvýhodnější a v tomto směru nás ještě zastrašovali!

Rozhodnutí máme ještě pořád ve svých rukou, zvažme proto každý z nás v klidu, jakým směrem se do budoucna vydáme. Je to jen na nás !!!

Reakce obce, resp. její nařčení, zda si uvědomujeme morální zodpovědnost za případné zmaření několikaletého úsilí obce ve věci tlakové kanalizace, považujeme za nemorální, neboť právě my provádíme seznámení občanů s touto problematikou, což měly učinit orgány obce již před několika lety. Nemaříme jejich práci, ale jak je napsáno výše, usilujeme pouze
o změnu systému odkanalizovaní naší obce ve prospěch nás občanů.

 

Za tým lidí bojujících nejen za změnu projektu tlakové kanalizace, ale i za práva občanů obce

Erik Golinský a Ing. Jan Návrat